Achter de schermen bij landmeter Kees van de Laar

Achter de schermen bij landmeter Kees van de Laar

Een mooi beroep, dat landmeten. Kees van de Laar doet het dan ook al ruim 43 jaar. We ontmoeten Kees bij de John S. Thompsonbrug in Grave; een prachtig kunstwerk uit 1928 waar momenteel renovatiewerkzaamheden aan verricht worden. Kees vertelt ons meer over het project waaraan hij werkt en zijn vak als landmeter.

  • arbeidsmarkt
  • geodesie
  • tpgindepraktijk
  • Ronald van der Mierden
  • 15 september 2020
  • 4 minuten leestijd

De John S. Thompsonbrug in Grave dateert uit 1928 en symboliseert de bevrijding van Grave tijdens de eerste wereldoorlog. Dankzij recente onderzoeken besloot Rijkswaterstaat om de brug te renoveren. In opdracht van Antea is The People Group (TPG) ingevlogen om middels een nauwkeurige meting te controleren of de brug tijdens het renovatieproject aan zetting of verplaatsing onderhevig is. We treffen Kees met zijn collega Alfons ‘on the job’. De meetapparatuur stond reeds geplaatst, de brug was voorzien van meetpunten en de mannen verwelkomden ons met een lach.

Kees en Alfons leggen uit dat er een verplaatsbare, constructieve tent op de brug geplaatst is zodat techneuten in alle veiligheid kunnen werken. De tent wordt continu verplaatst zodat er in etappes aan de brug gewerkt kan worden. Je kunt je voorstellen dat zo’n constructieve tent een zwaar object is. Daarom meten Kees en Alfons of de tent voor deformatie (verzakking) van de brug zorgt. Dat doen ze op verschillende plekken, door te meten met nauwkeurige landmeetkundige meetapparatuur. Ze plaatsen spiegels waardoor het lasersignaal van het meetinstrument weerkaatst. Dat signaal wordt door het meetinstrument opgeslagen als richting en afstand. Ze meten hetzelfde punt herhaaldelijk op verschillende momenten om het effect goed in kaart te kunnen brengen.

Als landmeter verricht je werk door weer en wind ook soms op onregelmatige tijden. Je moet dus flexibel zijn en niet bang zijn om de armen uit de mouwen te steken. “Het mooie van dit beroep vind ik dat je in Nederland overal komt, soms ben je in een stad en soms sta je tussen de koeien in het weiland”, vertelt hij. Daarnaast is het hebben van technisch inzicht ook handig volgens Kees en Alfons: “Het komt weleens voor dat je op moeilijke plekken moet meten. Het is belangrijk om te weten hoe je het voor jezelf zo veilig en makkelijk mogelijk kunt maken om je werk uit te voeren. Daarvoor heb je wel technisch inzicht nodig”.

alt txt

Het project in Grave is nog lang niet afgerond. Alfons en Kees komen regelmatig terug om nieuwe metingen te verrichten tot de brug volledig gerenoveerd is. Daarnaast kun je Kees en Alfons bij verschillende meetprojecten in Nederland tegenkomen. En of ze daar plezier in hebben? Zeker! “Wij houden dit nog wel vol tot aan ons pensioen.”

Start jouw carrière als landmeter bij TPG

Bekijk onze vacatures

alt txt

Meer weten?

#

Driven by technology Created by peopleJuridische informatiePrivacystatement