De 4 belangrijkste vragen bij een sollicitatie in de techniek: onze recruiters helpen je op weg

De 4 belangrijkste vragen bij een sollicitatie in de techniek: onze recruiters helpen je op weg

Er zijn weinig zaken waar meer verwarring en onduidelijkheid over bestaat dan de vragen die je tijdens een sollicitatiegesprek gaat krijgen. Van de opsomming van je sterke en zwakke punten, tot de vraag op welk technisch project uit je carrière jij het meest trots bent. Vaak zijn de vragen die je tijdens een sollicitatie in de techniek krijgt heel anders. Omdat wij je hier graag bij helpen vroegen we onze eigen recruiters naar hun favoriete sollicitatievragen. En om je helemaal goed op weg te helpen geven ze je ook nog tips hoe je deze vragen het beste kan beantwoorden.

  • arbeidsmarkt
  • engineering en modellering
  • ontwerp
  • tekenwerk
  • 12 mei 2020
  • 6 minuten leestijd

Wie is je favoriete leidinggevende tot nu toe en waarom?

Als recruiter bij een technisch bemiddelingsbureau spreek ik mensen altijd voor een van onze opdrachtgevers, in de praktijk zijn er voor één kandidaat vaak meerdere opties bij verschillende partijen mogelijk. Vooral bij ervaren kandidaten zijn de opties qua branche en functie-inhoud vaak vergelijkbaar, maar elke opdrachtgever kent wel een unieke werkwijze, bedrijfscultuur en stijl van leidinggeven. Hoe, voor wie en met wie je je werk uitvoert is in negen van de tien gevallen net zo belangrijk voor je werkplezier als de materie waar je je inhoudelijk mee bezig bent. Deze vraag geeft in eerste instantie een beeld over de ‘ideale’ leidinggevende, maar ook meer inzicht over de eigen persoonlijkheid, rol binnen een team en (meest) passende cultuur. Ook resulteert het vaak in leuke (positieve) antwoorden en is er voldoende ruimte voor vervolgvragen.

Ons advies is daarom: “Denk voordat je een sollicitatiegesprek ingaat na over wat je meest favoriete managers, projecten en collega’s waren. Dit zegt vaak net zoveel over hun, als over jezelf!”

Waarom denk jij dat je geschikt bent voor deze functie?

Als recruiter kun je natuurlijk heel specifiek vragen naar een bepaalde kennis, ervaring en competenties. Echter is het net zo handig om te vragen, waarom de kandidaat denkt dat hij geschikt is? Door deze vraag te stellen toets je gelijk of de sollicitant de werkzaamheden van de betreffende functie begrijpt en vooral waar hij goed in is. Indien iemand een vrij algemeen antwoord geeft, kun je vervolgens doorvragen en vragen naar concrete voorbeelden waarmee de sollicitant dit kan onderbouwen. Het is een mooie stap om vervolgens terecht te komen in een diepgaander gesprek over de functie of motivatie van de sollicitant. Ten slotte kun je als bemiddelaar direct toetsen of iemand zichzelf kan pitchen en of dat hij of zij daar eventueel nog extra gecoacht moet worden. Kortom deze vraag brengt diepgang in het gesprek, geeft snel een beeld wat de kwaliteiten van een kandidaat zijn, hoe de kandidaat naar zichzelf kijkt en of een kandidaat zich goed kan verkopen.

Ons advies is daarom: “Denk voordat je een sollicitatiegesprek ingaat goed na over waarom je nu juist op deze functie solliciteert!”

Kun je een voorbeeld geven van een situatie waarin je trots was op jouw bijdrage of manier van handelen?

Als recruiter stel ik deze vraag vaak om meerdere redenen. Allereerst is hij lekker open, de manier waarop kandidaten deze interpreteren en antwoorden zegt veel over een kandidaat. Sommigen vinden het een lastige vraag en weten er geen antwoord op te geven. Anderen zullen hun ervaring vol trots delen en daarmee zie je direct de passie en het plezier in hun werk naar boven komen. Ik zie het ook als een soort pitch van de kandidaat. Hoe makkelijker iemand deze ervaring deelt, des te meer ik ervan overtuigd ben dat deze kandidaat zich bij intern of bij een opdrachtgever goed kan verkopen tijdens een gesprek. Verder vind ik dit een goede vraag om te peilen of de kandidaat een kartrekker is, meer een stiller of verlegen type, een volger/initiatiefnemer etc. Sommigen zullen namelijk al trots zijn op kleine dingen, anderen leggen de lat een stuk hoger. Door deze vraag te stellen kan ik ook makkelijker een verhaal vormen om de kandidaat voor te leggen intern of bij een opdrachtgever. Een verhaal vanuit eigen ervaring maakt het voorstel namelijk veel persoonlijker dan een omschrijving van zijn werkzaamheden, daar is hij of zij (waarschijnlijk) niet uniek in.

 

Ons advies is daarom: “Denk voorafgaand aan een gesprek altijd na over waar je trots op bent. Want iedere recruiter wil graag iemand tegenover zich hebben waar de trots, energie en passie vanaf straalt!”

Benieuwd naar jouw carrière mogelijkheden bij The People Group? Wij komen graag met je in contact!

 

Ontdek jouw carrière kansen

Meer weten?

#

Driven by technology Created by peopleJuridische informatiePrivacystatement