-Elk halfjaar organiseren de verenigingen TMC en VNMG een kennis event in de vorm van de Summer- en Winterschool. Als TMC partner en VNMG lid ondersteunen wij beide organisaties en dit event. Lees hieronder meer over de Wintershool 2019 en welke bijdrage wij hieraan leveren.-
Digital Twin, van data naar info en het maatschappelijke belang van digitalisering is hét thema dit jaar. The next step in engineering is a real-time digital replica of a product, process or system. In het tijdperk van Internet of Things kunnen niet meer om Digital Twin-technologie heen. Het combineert data met analytics, artificial intelligence en simulatie en wordt gebruikt om draagvlak te creëren bij stakeholders zoals de maatschappelijke omgeving. Het is de nieuwe stip op de horizon voor de bouwwereld!
Kom naar de TMC Winterschool en krijg inzicht in de mogelijkheden, toegevoegde waarde en het werken met een digital twin binnen de eigen organisatie.
Direct inschrijven


De dag start met twee interessante keynotes.
Keynote sessies: 10.10 - 11.15 uur
Slavco Velickov is Sales Director bij Bentley Systems. Hij zal de hoogtepunten van het wereldwijde Bentley-congres Year in Infrastructure, dat in oktober plaats vond in Singapore, presenteren. Wat zijn de laatste ontwikkelingen, waar moeten wij in Nederland rekening mee houden en meer. Het thema van de conferentie was ‘let’s talk about advancing BIM through Digital Twins’.
Pieter Litjens is algemeen directeur bij het CROW. Ook is hij lid van de Taskforce DeBouwagenda. Pieter was voorheen onder andere wethouder in Amsterdam, lid van de Tweede Kamer en burgemeester van Aalsmeer. Hij zal vanuit het CROW, de kennispartner voor (decentrale) overheden, aannemers en adviesbureaus, ingaan op de PAS (problematiek). De bevlogen bestuurder pleit onder andere voor meer vertrouwen tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers.
Programma breakout-sessies:
Ronde I: 11.30 - 12.50 uur
Sessies 1 t/m 3 zijn volledig gericht op starten van het project. Daarbij gaat het zoals altijd om het inwinnen van gegevens en het verwerken van data.
Workshop 1 door The People Group
Een (CycloMedia) puntenwolk gebruiken als informatiebron voor 3D-ontwerp (data inwinnen en verwerken)
Uit een Cyclomedia-puntenwolk wordt een Digitaal Terrein Model (DTM) gecreëerd. Hiervoor gaan we eerst de puntenwolk bekijken, analyseren en ook classiferen, zodat we de juiste informatie kunnen gebruiken voor de DTM. Software: OpenRoads en MicroStation
Workshop 3 door The People Group
Workshop Vanuit OpenData & GeoData informatie verzamelen als bron voor je 3D-ontwerp (data inwinnen en verwerken)
Door gegevens PDOK en andere bronnen te gebruiken is het mogelijk om heel veel verschillende soorten data in te laden. Het slim combineren van data is de toekomst en in deze workshop laten we zien hoe je dit aanpakt. Vervolgens halen we uit de data basisgegevens om door te gaan met een 3D-ontwerp. Software: MicroStation en OpenRoads
Lunch: 12.50 - 13.40 uur
Voorafgaand aan de lunch wordt het 'Basisboek MicroStation' officieel gepresenteerd. Na 15 jaar is er weer een Nederlandstalig boek uit, geheel gericht op de nieuwe versie van de MicroStation CONNECT Edition. Het boek is met veel passie geschreven door Ingeborg Hoogenberg, werkzaam als CAD-trainer bij The People Group en daardoor nauw betrokken bij de MicroStation gebruikers. Ingeborg is zelf aanwezig om vragen over het boek te beantwoorden.
Ronde II: 13.40 - 15.00 uur
Sessies 7 t/m 12 zijn gericht op het ontwikkelen van een 3D-ontwerp op basis van de eerder verzamelde data.
Workshop 9 door The People Group
Workshop Kennismaking met het 3D ontwerpen in de Bentley Connect-omgeving (3D-ontwerp maken)
In deze sessie gaan we in het gebied met de ingewonnen data een 3D-ontwerp toevoegen met de basis tools voor 3D modelleren binnen MicroStation (Deze zijn gelijk aan de tools in OpenRoads). Het 3D ontwerp is gericht op openbare ruimte. Software: MicroStation en OpenRoads
Ronde III: 15.20 - 16.40 uur
Sessies 13 t/m 18 zijn gericht op de bewerking van de ontwikkelde 3D-modellen. We combineren het model met een planning om er vervolgens een animatie van te maken.
Bekijk hieronder het volledige programma of kijk hier voor alle breakout-sessies
Programma
- 09.30 inloop
- 10.00 introductie
- 10.10 keynote Slavco Velickov
- 10.45 keynote Pieter Litjens
- 11.15 pauze
- 11.30 breakout sessies ronde I
- 12.50 presentatie MicroStation boek
- 13.10 lunch
- 13.40 breakout sessies ronde II
- 15.00 pauze
- 15.20 breakout sessies ronde III
- 16.40 borrel + rondleidingen
- 17.30 afsluitend buffet