Gastcolleges Universiteit Antwerpen laat studenten kennismaken met wegontwerp

Gastcolleges Universiteit Antwerpen laat studenten kennismaken met wegontwerp

Een eerste kennismaking met wegontwerp en het dimensioneren van een weg via een software tooling was het doel van de gastcolleges welke wij begin dit jaar gaven bij de Universiteit van Antwerpen. En dan niet alleen vanuit de theorie, maar vooral vanuit de praktijk. “Ontwerp een op- en afrit naar een autosnelweg” was de gerichte opdracht die de studenten richting Ingenieur Bouwkunde kregen en waarmee ze fanatiek aan de slag gingen.

  • digitalisering
  • ontwerp
  • 25 juni 2020
  • 4 minuten leestijd

Wegontwerp in de praktijk

De Universiteit van Antwerpen merkte dat het voor hun studenten een uitdaging was om vanuit de theorie een gevoel te krijgen bij wegontwerp, weg dimensionering en de ontwerpcriteria. Dus riepen ze de hulp in van de praktijk experts. De reguliere training voor overheden en aannemers werd opgedeeld in een aantal gastcolleges en beschikbaar gesteld via ons online trainingsportal. In samenwerking met Bentley Systems werden de licenties voor OpenRoads Designer beschikbaar gesteld. Op deze manier konden de studenten hun theoretische kennis van wegontwerp direct in de praktijk brengen. Via een eindpresentatie toetsten wij samen met de docenten de wegontwerp en OpenRoads kennis.

De ervaring van de studenten

Alle studenten hebben de eindtoets succesvol afgerond. Maar hoe kijken ze zelf uiteindelijk terug op de gastcolleges?

“Ik had er eigenlijk nooit aan gedacht om iets met wegenbouw te gaan doen” was de reactie van Florian Put, student Industrieel Ingenieur Bouwkunde. “Deze interesse is tijdens mijn studie gekomen en ik vind het dan ook erg interessant om te weten te komen hoe ingenieurs in de praktijk aan wegconstructies werken.”

“Het leuke contact met de gastdocent en snelle respons met de juiste informatie en relevante screenshots heeft me ontzettend geholpen in mijn opdracht.” Aldus Kristof van Kuijk, student Master Toegepaste Ingenieurswetenschappen Bouwkunde.

“Ik had in het begin van het semester niet verwacht dat wij op het einde van het semester in staat zouden zijn om een weg in 3D uit te tekenen. Jullie professionele aanpak zorgde voor een snelcursus OpenRoads en het geduld van de gastdocent was ongelofelijk.” Aldus Laura Van de Perre, student Master Industriële Ingenieurswetenschappen Bouwkunde.

 

Wij ontmoeten graag de nieuwe generatie! Via gastcolleges dragen wij onze passie voor ons vak over en maken wij studenten enthousiast. Wil jij door ons een gastcollege laten geven? Neem contact met ons op, we praten graag verder over de mogelijkheden en verdere invulling.

Meer weten?

#

Driven by technology Created by peopleJuridische informatiePrivacystatement