Jouw organisatie naar ‘the next level’ met data driven infrastructure engineering

Jouw organisatie naar ‘the next level’ met data driven infrastructure engineering

Heb jij er ooit bij stilgestaan hoeveel data er binnen de organisatie beschikbaar is? Denk hierbij aan de data die gebruikt wordt in bijvoorbeeld GIS, CAD, databases, spreadsheets en zo nog 400 formaten meer. In dit blog vertellen wij je welke data-driven mogelijkheden er voor het oprapen liggen, zodat jij nieuwe kansen ziet, de juiste beslissingen kunt nemen en het werk van jou en je collega’s efficiënter en betrouwbaarder kunt uitvoeren.

  • data transformatie
  • digitalisering
  • 24 september 2020
  • 7 minuten leestijd

Data écht benutten

Geografische data is niet meer weg te denken in de infrastructurele en bouwsector. Hoewel de hoeveelheid data explosief toeneemt, weten nog maar weinig organisaties die data ook écht te benutten. We zien dat er binnen organisaties data verzameld wordt in verschillende bestandsformaten, door diverse afdelingen en voor specifieke projecten. Terwijl data zoveel meer waarde heeft wanneer deze in beweging komt en organisatiebreed wordt gebruikt.

Hoe breng je jouw organisatie naar ‘the next level’ door al deze data optimaal te benutten? Het antwoord is met FME, wat staat voor “Feature Manipulation Engine”; een softwareapplicatie die (geografische) data samenbrengt en transformeert ongeacht het bronbestand. Met een beetje verstand van data en interesse in de mogelijkheden ervan, vertaal je met FME data naar zinvolle inzichten of praktische toepassingen en oplossingen.

 

Ook door middel van kleine aanpassingen in bestaande werkprocessen met FME kan consistent een hoge datakwaliteit gewaarborgd worden. Een voorbeeld hiervan is het uitvoeren een automatische check bij civiel werk. Hierdoor weet een tekenaar meteen of een bouwtekening is goedgekeurd of niet. Bijvoorbeeld omdat de tekening een brongebied raakt van ProRail, waarvoor een extra vergunning nodig is. “Dat is met FME allemaal eenvoudig te realiseren door die tekening naar een emailadres te sturen die je meteen laat weten of deze voldoet aan de gestelde kwaliteitseisen. Het mooie van FME is dat je hiervoor niets extra’s hoeft te doen, omdat er achter de schermen automatisch allerlei processen in gang worden gezet op het moment dat de tekening wordt verstuurd”, legt Van der Valk uit.

alt txt

Behalve het automatiseren en uitvoeren van kwaliteitscontroles beantwoordt FME ook ruimtelijke vragen van gebruikers, net zoals bij GIS-analyses of het raadplegen van ruimtelijke databases. Heel concreet gaat het dan om de vraag hoeveel adressen er binnen een bepaald gebied zijn, of welke bedrijfstypen er zijn. In plaats van dit allemaal handmatig uit te gaan zoeken, biedt FME een snellere en meer consistente oplossing.

Tevens heeft The People Group FME geïntegreerd met haar eigen bedrijfssoftware, waarmee het een integraal onderdeel van de eigen productielijn is geworden. “We hebben er bewust voor gekozen om FME op deze manier te integreren, omdat FME bepaalde basiscomponenten biedt die we gebruiken voor onze dagelijkse werkprocessen. Het voordeel hiervan is dat je met FME snel aanpassingen in je digitale werkprocessen kunt maken zonder lange doorlooptijd. Het is namelijk erg duur om voor elke kleine aanpassing in je werkproces elke keer opnieuw software aan te passen. FME is wat dat betreft een meer flexibele tool dan customized software.”

Het belang van actief FME gebruik en het zoeken naar nieuwe gebruikstoepassingen

"Bestaande FME-gebruikers die meer uit de applicatie willen halen doen er goed aan om hun bestaande data goed in kaart te brengen, zodat duidelijk wordt waar FME precies een meerwaarde kan bieden", zegt Hans van der Maarel van Red Geographics. “Alles staat of valt met de aanwezige data in een organisatie. Als je niet weet welke informatie je uit je data wilt halen heeft het gebruik van FME geen zin”.

Een ander veelvoorkomend probleem is dat er binnen een organisatie pas achteraf duidelijk wordt dat een probleem gemakkelijk met FME opgelost had kunnen worden. Hierom is het volgens Van der Maarel belangrijk dat FME-gebruikers actief blijven zoeken naar mogelijkheden om FME in te zetten binnen hun bestaande werkprocessen, zodat FME in gebruik blijft binnen de organisatie en daarmee ook de productkennis op peil blijft. Dit kan bijvoorbeeld door het volgen van trainingen en het uitproberen van nieuwe tools en features.

“Een groot voordeel van FME is een grafische interface, waardoor je datastromen en -integratie gemakkelijk inzichtelijk kunt maken. Dat is veel minder abstract dan bijvoorbeeld een programmeertaal waar je werkt met broncode”, aldus Van der Maarel.

 

Samen het verschil maken met FME

FME biedt dus veel meer dan data-integratie alleen: het maakt bijvoorbeeld het dagelijkse werk in een organisatie leuker door saai en repetitief werk te automatiseren. Daarnaast garandeert het slim inrichten van werkprocessen met FME consistente datakwaliteit én biedt het de flexibiliteit om werkprocessen snel, goedkoop en gemakkelijk aan te passen.

Ervaring leert ons dat er veel meer data binnen organisaties voorhanden is, zonder dat er bewust mee omgegaan wordt. Dat is jammer, want dankzij het in beweging brengen van data wordt beslissingen nemen makkelijker, werkprocessen leuker en de kwaliteit hoger. Wij kijken graag vrijblijvend mee naar de concrete  mogelijkheden binnen jullie organisatie.

Meer weten over de mogelijkheden van FME? Neem vrijblijvend contact met ons op of schrijf je in voor het webinar. TPG partner Red Geographics organiseert een online kennismakingssessie voor iedereen die meer wil weten over de krachtige software FME. Je krijgt concrete praktijkvoorbeelden om je een beter beeld te geven van de mogelijkheden.

Aanmelden Webinar

Meer weten?

#

Driven by technology Created by peopleJuridische informatiePrivacystatement