Bijt je niet stuk op de migratie, start met een goede voorbereiding

Bijt je niet stuk op de migratie, start met een goede voorbereiding

Alles wat je moet weten over de migratie naar de nieuwe CONNECT Edition (CE) van Bentley’s MicroStation vertel ik je in dit blog. De laatste maanden gaan de vragen namelijk bijna uitsluitend over de migratie naar de nieuwe CONNECT Edition (CE) van Bentley’s MicroStation. Het stopzetten van de ontwikkeling en ondersteuning van Bentley’s MicroStation versie V8i heeft tot gevolg dat je als gebruiker min of meer gedwongen wordt over te stappen naar de nieuwste versie van MicroStation: de CONNECT Edition.

Op zich is dit niets vreemds binnen software land. Regelmatig komen er nieuwe (tussen)releases van softwareproducten op de markt met nieuwe functionaliteit, nieuwe architectuur, met hun eigen bijzonderheden en wisselende impact. Het was voor MicroStation alweer wat jaren geleden sinds de laatste mayor release is uitgebracht.

  • bentley software
  • digitalisering
  • Bert Straver
  • 26 november 2019
  • 6 minuten leestijd

Welk risico loop ik?

Sinds de komst van MicroStation V8i SS10 is de druk wel wat meer van de ketel, maar uiteindelijk is de migratie naar CE een voldongen feit. Veel MicroStation gebruikers en beheerders zijn bang dat op 1 januari 2020 MicroStation V8i stopt met werken of dat de applicaties van derden niet meer zullen opstarten. Maar is dit ook echt zo?

In mijn ogen is er dan ook sprake van onnodige angst en misschien zelfs koudwatervrees. Als je op 1 januari 2020 nog niet bent gemigreerd naar CE verandert er niets. De applicatie zal nog steeds starten en zal, inclusief de onderliggende tools, nog gewoon blijven functioneren. Als je echter geen enkele actie onderneemt zal je uiteindelijk tegen tal van problemen gaan aanlopen.

Een goede voorbereiding is bijna het hele werk

Alleen al vanuit een stuk continuïteit van je bedrijfsvoering zal je willen migreren naar de CONNECT Edition. Om in te kunnen schatten wat dat nu precies voor je organisatie betekent en wat er zoal op je af dreigt te komen is het raadzaam om een QuickScan te laten uitvoeren. Dit is een zeer gedegen inventarisatie waarbij tal van zaken aan bod komen.

Denk hierbij aan zaken zoals:

  • interviews met diverse mensen binnen de verschillende geledingen van de organisatie zoals technisch- en functioneel beheerders, gebruikers en management;
  • het inventariseren van huidige hard- en softwarepark (64 bit) en de eisen die CE hieraan stelt;
  • de wijze van beschikbaar stellen van de software middels bijvoorbeeld Citrix / VDI;
  • welke Workspaces zijn er zoal in gebruik;
  • zijn er eigen Workspaces of macro’s die moeten worden overgezet naar CE of kan er afscheid worden genomen van bepaalde delen omdat de nieuwe software hier al in voorziet;
  • welke tooling van derden is al geschikt voor CE en welke nog niet;
  • welke tooling is bedrijfskritisch en welke niet;
  • kan er sprake zijn van een hybride (V8i/CE) omgeving;
  • zijn alle leveranciers met hun tooling over naar CE of is er zicht op wanneer dat zal zijn;
  • sluit het aantal en de type Bentley software nog wel aan op de behoefte;
  • zijn de beheerders en gebruikers nog voldoende opgeleid;
  • welke risico’s en uitdagingen signaleren we voor jullie omgeving.

Hoe kan The People Group ondersteunen?

Inmiddels hebben we al diverse QuickScans en migratietrajecten bij uiteenlopende organisaties uitgevoerd zoals gemeenten, advies- en architectenbureaus. In de regel hebben we binnen 1 à 2 dagen een volledige QuickScan in al zijn facetten uitgevoerd.

Hierin krijg je een volledig overzicht welke tooling er mee kan en moet en wat er eventueel zal moeten worden overgezet. Op basis van de rapportage en de bijbehorende risico’s stemmen we samen de eventuele vervolgstappen af.

De QuickScan is dus een goed middel voor het verkrijgen van draagvlak binnen de organisatie en is tevens een krachtig beheerdocument om het management van alle noodzakelijke informatie te kunnen voorzien. Aan de hand van de QuickScan kan een Plan Van Aanpak worden opgesteld inclusief impactanalyse, investeringen en doorlooptijd. Vanzelfsprekend nemen we hier ook een opleidingsplan voor uw beheerders en gebruikers in mee.

Concreet dus een verzameling met aandachtspunten en wederzijdse afspraken waarmee we samen tot een succesvolle migratie kunnen komen!
Bij een aantal klanten hebben we geconstateerd dat er geen eigen applicatiebeheerder aanwezig is en de noodzakelijke kennis en capaciteit dus ontbreekt. Indien gewenst kunnen wij deze taken voor je organisatie invullen.

Mocht je vragen hebben over bovenstaande of interesse hebben in ondersteuning bij de migratie naar CONNECT Edition? Neem dan contact met ons op!

De verwachting was dat we, na de Quickscan, een duidelijk beeld zouden hebben hoe we er als gemeente voorstaan en wat de eventuele aanpassingen zouden moeten zijn. Het resultaat van de Quickscan heeft deze verwachting ruimschoots bevestigd.

Gideon van der Pluym, Allround Bestekvoorbereider Gemeente Hengelo

#

Driven by technology Created by peopleJuridische informatiePrivacystatement