Driven by technology Created by peopleJuridische informatiePrivacystatement
Het team Bovengrondse Infra van The People Group heeft meegedaan met de prijsvraag 'Fietspad van de Toekomst' uitgeschreven door de Provincie Utrecht. Met als doel een antwoord te formuleren op de vraag, Hoe kunnen we fietsen nog aantrekkelijker maken? Lees op deze pagina ons antwoord met onze inzending. Vragen? Twijfel dan niet om contact op te nemen!
Binnen een traject als de N225 is het onmogelijk en niet wenselijk om een en hetzelfde profiel te hanteren. De veelzijdigheid in gebruik, omgeving en ruimte vragen om meerdere profielen die meebewegen met deze drie factoren. Voor de verschillende landschappen waar de N225 zich doorheen beweegt, stellen we vier conceptprofielen voor. Allen met een eigen gevoel, sfeer en gebruiksgemak maar herkenning door goede verlichting en conflictvrije routing:
Snelle en soepele doorstroming voor met name lange trajecten. Door langzaam en snel fietsverkeer een eigen plaats te geven binnen het profiel wordt de doorstroming versterkt en irritatie voorkomen. Variatie in materialen en kleuren helpt de gebruiker met het gemakkelijk vinden van de gewenste locatie. De voorkeur heeft daarnaast dat de meest recreatieve gebruiker zijn of haar eigen plek heeft in het profiel.
Fietsen onder een overkapping heeft als grootste voordeel de beschutting tegen weersomstandigheden. Daarnaast vergroot de pergola gevoelsmatig de ruimte tussen fietser en de langsrijdende motorvoertuigen. De overkapping is daarnaast een uitstekende kans voor een extra bestemming als energieopwekking via zonnepanelen of het vergroten van de biodiversiteit met behulp van begroeiing. De eigen opgewekte energie kan ingezet worden voor de verlichting van het traject.
Bij het fietsen van lange trajecten, zoals het pad langs de N225, komt een rustpunt op zijn tijd goed van pas voor de verschillende gebruikers. Bijvoorbeeld om even te schuilen tegen de weersomstandigheden, de e-bike op te laden voor het vervolg van de reis of een korte recreatieve stop waarbij de banden weer opgepompt kunnen worden.
Een grondrug tussen fietspad en rijbaan vergroot de gevoelsmatige afstand tussen beiden. Voor de sociale veiligheid is het echter van belang dat beide verkeersgebruiker elkaar wel kunnen zien. De sfeer van het fietspad wordt natuurlijker en de biodiversiteit versterkt op locatie.
Het fenomeen fietsstraat laat fietsers, binnen de bebouwde kom, de hoofdgebruiker zijn van de aanwezige ruimte. De gehele ruimte wordt daarbij overzichtelijker, veiliger en rustiger. Hier putten alle verkeersgroepen, maar ook bewoners en verblijvers, voordelen uit.
Ons advies is om de concepten uit de vorige pagina in de praktijk te testen omdat het gevoel van de eindgebruiker uiteindelijk bepalend is voor het succes van de concepten. Daarom zien wij een pilot voor ons over een kort traject van ongeveer 100 meter waarin we verschillende concepten afgewisseld of gecombineerd in de praktijk brengen en daarbij de reacties van gebruikers registeren (camera) en inventariseren (enquête/interview).
Tijdens deze pilot fase kan ook verdere invulling worden gegeven door middel van de reacties ofwel feedback van gebruikers over de vormgeving van de concepten, de afmetingen en bijvoorbeeld de materiaal keuzes. Het doel van de pilot is dus het creëren van een gevoel bij de verschillende concepten en het uitwerken van concept naar wensgerichte oplossing.
Driven by technology Created by peopleJuridische informatiePrivacystatement