Sollicitatie in de techniek: onze opdrachtgevers delen hun belangrijkste vragen

Sollicitatie in de techniek: onze opdrachtgevers delen hun belangrijkste vragen

Voor ons vorige blog vroegen we ons eigen recruitmentteam naar hun favoriete sollicitatievragen bij een sollicitatie in de techniek, maar in deze blog stellen wij dezelfde vragen aan onze opdrachtgevers waar wij nauw mee samenwerken. We vroegen de recruitment verantwoordelijken van Allinq, VolkerWessels Telecom (VWT) en Spitters B.V. naar hun favoriete sollicitatievragen. Op die manier weet jij alvast wat je te wachten staat voor wanneer je bij hun op gesprek gaat. Hoe fijn is dat? En als recruiter kan je deze tips misschien ook gebruiken in jouw gesprekken. Doe er je voordeel mee!

  • arbeidsmarkt
  • 06 augustus 2020
  • 7 minuten leestijd

'Wees eerlijk in wat je in een gesprek zegt, je hoeft geen sociaal wenselijke antwoorden te geven.'

 

alt txt

Bernard Jan van den Berg - Corporate Recruiter - Allinq

Mijn favoriete recruitment vraag is: ‘Wat wil je absoluut niet in een nieuwe baan?’ Dat is de vraag die ik altijd op ongeveer driekwart van een sollicitatiegesprek stel, enerzijds om het gesprek open te breken, maar ook om een andere kant van de sollicitant te zien. Veel mensen geven namelijk sociaal wenselijke antwoorden omdat ze de baan graag willen of niet goed zijn in het verwoorden van hun ambities en/of wensen.

Deze vraag is niet alleen om de sollicitant aan het denken te zetten, maar ook voor mij om te checken of er aspecten zijn in de vacature die niet bij de sollicitant passen. Bij de meeste sollicitanten kan je zien dat het niet direct iets is waar ze over hebben nagedacht, terwijl iedereen daar altijd wel een antwoord op heeft. Daarnaast kan de manier waarop iemand reageert op een dergelijke vraag, veel zeggen over een persoon. Of iemand gegronde keuzes maakt bijvoorbeeld en of iemand goed is in zijn grenzen aangeven. Daarnaast geeft deze vraag veel openingen om door te vragen naar meer informatie of bepaalde specifieke situaties. Hierdoor ben je als interviewer weer behoorlijk wat informatie rijker over je gesprekspartner en kun je de kans op een mismatch verkleinen.

Voor je een sollicitatiegesprek ingaat is het altijd goed om voor jezelf helder te hebben waar je grenzen liggen en waar je naar op zoek bent. Als aanvulling daarop kun je dus ook vast nadenken over wat je absoluut niet wilt in je nieuwe baan.

Ons advies is daarom: ‘Wees eerlijk in wat je in een gesprek zegt, je hoeft geen sociaal wenselijke antwoorden te geven. Het is beter om op een open en eerlijke manier antwoord op de gestelde sollicitatievragen te geven. Alleen op die manier kun je samen met je gesprekspartner bepalen of er een match is.’

Nicole Leijen - HR manager - Spitters

Een uitvoerder Glasvezel zou ik de vraag stellen wat hij of zij het allerleukste in de baan vindt om te doen. Welke werkzaamheden hij of zij het liefste doet. Met deze, op het oog simpele vraag, krijg ik veel informatie boven tafel. Het geeft me inzicht in welk beeld de kandidaat heeft van de functie. Op basis daarvan kan ik een inschatting maken of dat aansluit bij hoe bij ons de functie invulling krijgt. Het antwoord geeft me tevens een goede indruk van de persoon zelf. Ik merk vaak dat mensen het moeilijk vinden om over zichzelf te praten en al helemaal over waar ze goed in zijn. Praten over wat ze leuk vinden, is veel makkelijker. Dat voelt op een of andere manier toch net iets minder persoonlijk. Indirect geven ze dan, naar mijn idee, toch aan waar ze goed in zijn. Ik geloof namelijk dat wat je leuk vindt, je over het algemeen ook goed kunt. Bijkomend voordeel voor de kandidaat is dat deze ontspant omdat je over positieve, leuke dingen praat.

Waarom ik deze vraag juist bij een uitvoerder glasvezel belangrijk vind, is het feit dat het een goede indruk geeft of een persoon de voorkeur voor “binnen” of “buiten” heeft. Een uitvoerder moet het leuk vinden om naar buiten te gaan, weer of geen weer. Hij of zij is de schakel tussen binnen en buiten en dan moet je weten wat er in het veld speelt. Een uitvoerder moet niet te beroerd zijn om zijn of haar handen vies te maken. En vies worden ze niet als je de hele dag binnen aan het werk bent.

De beste manier voor een sollicitant om deze vraag te beantwoorden is simpel. Eerlijk zijn. Dat geldt voor elke vraag, elke functie en elke sollicitatie. Maar ook voor elke werkgever! In een kennismaking gaat het namelijk niet om goede of foute antwoorden of om wat de ander graag wil horen. Het gaat om met elkaar op zoek te gaan of je samen een match bent of kunt worden. Er zit dus een wederkerigheid in. Als je dat voor ogen hebt, zowel als kandidaat als werkgever, kan een gesprek niet misgaan. Dan is elke conclusie een juiste, of het nu een match of een mismatch wordt.

Ons advies is daarom: ‘Denk goed na over over wat je drijft en waarvoor je iedere ochtend je bed uitkomt. En bovenal, wees eerlijk naar jezelf en de werkgever. Niemand zit op een mis-match te wachten. Ook jij niet.’

 

 

alt txt

Meer weten?

alt
#

Driven by technology Created by peopleJuridische informatiePrivacystatement