Stedin en The People Group: Samenwerking om te voldoen aan Wet WIBON

Stedin en The People Group: Samenwerking om te voldoen aan Wet WIBON

De Wet informatie-uitwisseling bovengrondse en ondergrondse netten en netwerken (WIBON) is een initiatief van de Nederlandse overheid om graafschades te voorkomen en de aanleg van elektronische communicatienetwerken te versnellen. Hiermee worden grondroerders en netwerkbedrijven verplicht haar informatiesystemen zodanig in te richten dat nieuwe en gewijzigde kabel- en leidingtrajecten binnen 30 dagen gereviseerd, verwerkt en gecontroleerd moeten zijn. Netbeheerder Stedin deed een beroep op de inzet van specialisten en Organize Infra software van The People Group om ze te helpen bij het voldoen aan de normen van Wet WIBON.

 • bentley software
 • informatiesysteem
 • organize infra
 • revisie
 • software
 • stedin
 • tekenkamer
 • wet
 • wet wibon
 • wibon
 • 26 maart 2021
 • 5 minuten leestijd

Nederland heeft in de afgelopen jaren een stevige ontwikkeling op het gebied van bovengrondse en ondergrondse netwerken doorstaan. Dat komt doordat bedrijven met verschillende disciplines hecht samenwerken om de aanleg van kabel- en leidingtrajecten te versnellen en te verbeteren. Om deze groei te blijven waarborgen initieerde de Nederlandse overheid Wet WIBON. Met deze wet worden partijen die zorgdragen voor de bovengrondse en ondergrondse netten en netwerken verplicht om in een korte tijd informatie over meet-, revisie en verwerkingsgegevens inzichtelijk te maken. Deze gegevens worden verzamelt en verspreidt via KLIC (Kabels en Leidingen Informatie Centrum. Hiermee kunnen grondroerders en ingenieurs rekenen op accurate informatie over kabels en leidingen. Hierdoor kan bijvoorbeeld de aanleg van een kabeltraject in de stad Amsterdam efficiënter en sneller ingericht worden. Graafschades kunnen dankzij de KLIC in hogere mate voorkomen worden.

Organize ontsluit de informatie (digitaal meetbestand, digitaal formulier(en) & eventuele foto’s) vanuit de sleuf naar de systemen van Stedin, waar deze informatie verder verwerkt wordt tot revisie en in GIS wordt geplaatst. De verkregen informatie wordt dus gekoppeld aan de geografische projectlocatie en verstuurd naar de interne systemen van Stedin. Daarnaast kan de software eenvoudig inmeetwerkzaamheden van alle betrokken (onder)aannemers beheren, hierdoor kunnen alle projectpartners correcte informatie te allen tijde raadplegen en vanuit een online platform bijhouden.

Voldoen aan de Wet WIBON norm

Een onderdeel van het pilottraject dat door Stedin in samenwerking met The People Group werd geïnitieerd, betrof het vervangen van oude gietijzeren gasleidingen voor een nieuw gasnet aan de Walhaven-Zuid in Rotterdam. Hier werd door een ketenpartner metingen uitgevoerd waarvan de gegevens verwerkt werden met de Organize Infra software. Er werd voldaan aan de informatieverwerking termijn van 30 dagen die Wet WIBON voorschrijft en werd het pilottraject succesvol afgerond. De uitkomsten resulteerde in een positief vooruitzicht op een intensieve samenwerking tussen Stedin en The People Group. Louis van der Hoeven ziet een mooie periode tegemoet: “de uitkomsten van de uitgevoerde pilot geven vertrouwen en een mooie basis voor de bredere implementatie van Organize Infra en samenwerking tussen beide partijen.”

Vruchtbare samenwerking

De verbinding tussen beide bedrijven is geïnitieerd door Frans Verheijen, Business Unit Manager Industrie & Energie van The People Group. Hij wist een sterk projectteam bestaande uit software specialisten en projectleiders te koppelen aan het projectteam van Stedin. Daardoor konden ook ketenpartners van Stedin ondersteund worden. Frans vertelt het volgende over de samenwerking: “Ik vind de samenwerking tussen The People Group en Stedin erg vruchtbaar omdat we dankzij dit project deuren hebben geopend voor de gehele sector.”

Meer weten?

#

Driven by technology Created by peopleJuridische informatiePrivacystatement