Van Schooldirecteur in Somalië tot Civiele Techneut in Nederland

Van Schooldirecteur in Somalië tot Civiele Techneut in Nederland

Het is eind 2010. Voor schooldirecteur Abdi is zijn geboortestad Mogadishu niet meer wat het eens was. Dankzij oorlog en politieke onrust zijn veiligheid en geborgenheid niet langer vanzelfsprekend. Daarom besluit hij zijn geboorteland Somalië te verruilen voor een plek waar hij kan werken aan een stabiele toekomst voor hem en zijn gezin. Ruim tien jaar later treffen we Abdi op de werkvloer bij The People Group (TPG) in Nederland. Zijn lach reikt van oor tot oor wanneer we hem vragen of we een halfuurtje met hem mogen doorbrengen om naar zijn verhaal te luisteren. Een verhaal waar passie en lef de gespannen rode draad symboliseren. We willen veel van hem weten. Een verhaal zoals dat van hem, hoor je immers niet iedere dag.

  • arbeidsmarkt
  • tekenwerk
  • tpgindepraktijk
  • Ronald van der Mierden
  • 07 december 2020
  • 6 minuten leestijd

Abdi behaalde diploma’s aan verschillende universiteiten in Somalië. Zo specialiseerde hij zich als ICT’er, liet hij zich opleiden tot verpleegkundige en studeerde hij Engels. Hij besloot zich na zijn studies te richten op een carrière als docent Engels en na een aantal jaar richtte hij zijn eigen school op. Daar werden jonge mensen onderwezen op het gebied van vreemde talen, ICT en journalistiek. Abdi werkte hard aan zijn carrière en bereikte veel. Het vertrek uit zijn thuisland viel hem zwaar, alles leek voor niets. Toch zat hij niet bij de pakken neer. Nederland gaf Abdi nieuwe kansen om te werken aan een mooie toekomst. De liefde voor zijn nieuwe thuisland steekt hij dan ook niet onder stoelen of banken: “Ik ben trots dat ik Nederland mijn nieuwe thuisland mag noemen”.

Helaas matchte de diploma’s die Abdi in Somalië behaalde niet met de eisen die het Nederlandse bedrijfsleven stelt. Daarom besloot hij om zichzelf te laten omscholen aan de academie voor Bouw en Infra aan de Avans Hogeschool in Tilburg. Hier volgde hij de opleiding Civiele Techniek en kon hij zijn nieuwe passie voor infrastructuur verder ontwikkelen. Abdi volgde verschillende stagetrajecten bij grote Nederlandse technische bedrijven en gemeentes. Hier deed hij veel ervaring op en leerde hij het reilen en zeilen van zijn toekomstige werkveld. Zijn carrière in Nederland maakte volgens Abdi pas echt een interessante wending toen hij Jeroen van de Wiel, Business Unit Manager Bovengrondse Infrastructuur van TPG ontmoette: “Toen ik Jeroen leerde kennen kreeg ik een interessant afstudeertraject aangeboden wat betrekking heeft op 4D projectplanning met Synchro4D, deze kans kon ik natuurlijk niet laten liggen.” Dit afstudeertraject verliep vlekkeloos, waardoor hij met vlag en wimpel afstudeerde. Daarnaast maakte hij indruk op de werkvloer en leverde hem dat in augustus 2019 een baan als Junior Ontwerper bij TPG op.

alt txt

Binnen iets meer dan een jaar tijd wist Abdi samen met TPG vele successen te behalen. Zo werkte hij samen met zijn team aan een projectontwerp van de Ring Utrecht. Hier was hij onder andere verantwoordelijk voor het opstellen van een nieuwe tracé besluitkaart. Abdi waardeert zijn leercurve binnen dit project enorm: “ik heb van dat project veel mogen leren, zoals praktijkervaring in mijn vakgebied, maar ik heb ook een blik achter de schermen mogen werpen om te leren hoe zo’n groot project opgezet wordt.”

'The sky is the limit'

Daarnaast werkte Abdi mee aan een project van Tennet bij BAM Infra Consult. Hier werd hij verantwoordelijk gesteld voor het ontwerpen van bouwwegen en -terreinen met voor realisatie van nieuwe hoogspanningsmasten: “ik testte bouwwegen met rijcurven waar ik rekening hield met de eisen van de klant en omgevingsfactoren. Wanneer bepaalde eisen niet haalbaar bleken heb ik dat gesignaleerd en gerapporteerd aan het ontwerpteam van het project. Na het afronden van de ontwerpfase ben ik ook betrokken geweest bij de uitvoeringsfase. In de realisatiefase heb ik vervolgens uitvoeringstekeningen gemaakt voor het projectteam.”

Het inspirerende verhaal van Abdi laat zien hoe belangrijk het is om lef te tonen en doelen te stellen, passie te hebben voor wat je doet en plezier te hebben in hoe je het doet. Samen met TPG gaat Abdi voor vele toekomstige successen, of zoals hij zelf zegt: “The sky is the limit. Ik ben nog lang niet uitgeleerd en hoop nog enorm veel projecten bij TPG te mogen afronden.”

Meer weten?

#

Driven by technology Created by people Privacystatement

Vertalen »