Vier praktische sollicitatietips voor techneuten

Vier praktische sollicitatietips voor techneuten

Het internet staat vol met sollicitatietips. Hoe zet je het perfecte CV in elkaar? Hoe verkoop je je het beste in een sollicitatiegesprek? Hoe vind ik de ideale baan? De tips zijn vaak hetzelfde, alleen is er natuurlijk een groot verschil. Aan wie geef je die tips eigenlijk? Een leraar geef je andere sollicitatietips dan een projectmanager. En een agent geef je andere tips dan een glasvezel engineer. Daarom geven wij je als techneut, vier praktische tips voor je sollicitatiegesprek, specifiek voor techneuten. Door je goed voor te bereiden met behulp van deze tips komt die droombaan ineens een stuk dichterbij.

  • arbeidsmarkt
  • engineering en modellering
  • ontwerp
  • tekenwerk
  • 03 maart 2020
  • 5 minuten leestijd

Tip 1: Praat techniek met me

De beste sollicitatietip die we je meegeven is dat het essentieel is om over techniek te praten in je sollicitatiegesprek. Overtuig op technische inhoud! We zien vaak dat sollicitanten zichzelf en hun werk omschrijven met grote woorden en wollige termen. Terwijl je kracht, je kennis en je kunde in je technische kennis en werkzaamheden zitten. Gebruik dat zeker tijdens je sollicitatiegesprek. En gebruik het al helemaal omdat je het gesprek meestal ook nog eens met een andere techneut hebt. Als voorbeeld gebruiken we dat als je op een verjaardag zit met een voetbalfan en jij toevallig ook voetbalfan bent, het logisch is dat je dan samen over voetbal gaat praten. Daar zit jullie klik, je kennis en je gedeelde passie. Dan ga je ook niet opeens geforceerd over paardrijden praten, dan krijg je natuurlijk een gek gesprek. Daarom is onze eerste tip. Praat techniek, daar zit je kennis, je kunde en de klik met de werkgever.

Zet je verhaal kracht bij met voorbeelden! Als wij mensen tijdens onze coachingssessies vragen wat ze doen, dan antwoorden sommige kandidaten nog wel eens erg kort door de bocht. ‘Ik teken’, ‘Ik engineer’, ‘Ik ontwikkel’. Dan mis je nog veel informatie. Daarom adviseren wij onze mensen altijd om te vertellen over de projecten waaraan ze hebben meegewerkt. ‘Als tekenaar heb ik X en Y gedaan in project X. Project X was een project dat 80.000 klantaansluitingen aanlegde.’ Praat in technische projecten, dat geeft naast je taken en kennis ook het kader aan waarin je die hebt uitgevoerd.

alt txt

Tip 3: Stel vragen vanuit je eigen ervaring

We zeggen weleens dat de beste sollicitanten zich eerder kenmerken door het stellen van de juiste vragen, dan door het geven van de juiste antwoorden. Toch blijkt het stellen van goede vragen best nog wel een uitdaging te zijn. Daarom adviseren wij onze mensen om tijdens hun sollicitatiegesprek vragen te stellen vanuit hun huidige kennis, kunde en ervaring. Stel je gaat als werkvoorbereider bij aannemer A op gesprek als senior werkvoorbereider bij aannemer B. Gebruik je huidige werkzaamheden dan eens als kader om vragen vanuit te stellen. ‘Bij mijn huidige werkgever is mijn functie X,Y, Z ingericht. Hoe is dat bij jullie?’. ‘In mijn huidige werk gaan we op manier X, Y en Z om met onze opdrachtgever. Hoe gaat dat bij jullie?’. Op deze manier geef je een inzicht en informatie over hoe je huidige functie is ingericht en gebruikt die informatie ook nog eens om een vraag vanuit te stellen. Dan snijdt het mes aan twee kanten!

Tip 4: Bereid je altijd voor

Bovenstaande sollicitatietips gaan je helpen bij een goede voorbereiding. Zorg daarnaast dat je het bedrijf waar je solliciteert goed kent. Bekijk de website en social media kanalen. Verdiep je in de technische projecten die ze online hebben staan en kijk of je hierover ook inhoudelijke vragen kan stellen. Misschien zijn er overeenkomsten met de technische projecten waar jij in je huidige werk bij betrokken bent? En met wie zit je om tafel? Bekijk vooraf LinkedIn en Google zodat je de verantwoordelijkheden en interesses kent van de personen met wie jij het sollicitatiegesprek hebt. Het zorgt ervoor dat je relevant kan zijn, je laat je interesse in het bedrijf en de personen zien. Zoals men zegt: ‘een goede voorbereiding is het halve werk.’ Het maakt jouw gesprek gemakkelijker en leuker. En een mooie bijkomstigheid, je laat een positieve lichaamshouding zien want je straalt meteen zelfvertrouwen uit als je goed bent voorbereid!

Kijk voor meer sollicitatietips ook eens op sollicitatie.beginthier.nl 

Meer weten?

#

Driven by technology Created by peopleJuridische informatiePrivacystatement