Innovatie in de rioleringssector bij Gemeente Apeldoorn

Innovatie in de rioleringssector bij Gemeente Apeldoorn

Binnen de dienstverlening van gemeentelijke instanties is de opkomst van digitalisering een hedendaags onderwerp. Net als bij vele andere gemeenten heeft Gemeente Apeldoorn de ambitie om voorop te lopen in de digitale transformatie. Momenteel zetten ze LiDAR TO GO in voor digitale rioolrevisie.

  • 16 oktober 2023
  • 4 minuten leestijd

Samen voorop in de ontwikkeling van digitalisering in Nederland

Cees Petersen is samen met zijn team verantwoordelijk voor het beheer van het rioolnetwerk van de Gemeente Apeldoorn. Dit omvat niet alleen het traditionele rioolbeheer, maar ook het aansturen van het team die eerstelijns onderhoud uitvoeren, het volledige operationele aspect. Binnen de gemeente hebben ze de koers uitgezet om voorop de lopen in ontwikkelingen, dit gaat gepaard met uitdagingen, innovaties en nieuwe benaderingen. De transitie naar volledig elektrisch werken met partners als BAM is een voorbeeld van deze benadering.

 

Digitalisering van werkprocessen

Een andere grote uitdaging is het digitaliseren van werkprocessen. Zo werkten ze bij de gemeente nog met de traditionele manier van schetsen waarbij je op locatie met een landmeter en prikstok te werk moet gaan. Een poging om 3D-scanning te gebruiken klonk veelbelovend, deze doorbraak kwam toen Cees en zijn team in contact kwamen met The People Group.

De wens was duidelijk, een digitale softwaretool waarin het beheer eenvoudig, efficiënt en gebruiksvriendelijk wordt gemaakt voor medewerkers. Na enig overleg werd een gezamenlijk pilotproject gestart voor 3D-scanning met het product LiDAR TO GO. “Deze technologie blijkt niet alleen gebruiksvriendelijk maar levert ons ook veel meer informatie dan verwacht. Het scannen van straten onthult niet alleen de aanleg van riolering, maar ook de locatie van andere kabels en leidingen, wat ons een schat aan gegevens oplevert.” aldus Cees Petersen.

Nu, enkele maanden na het implementeren van het pilotproject, denken we samen aan de volgende stap. Het verwerken van de gescande gegevens digitaal vastleggen in een beheersysteem van de gemeente. Hiermee hopen we een database op te bouwen met directe informatie voor analyses en besluitvorming van de toekomst. In eerste instantie zullen we de focus houden op het beheer van het rioolnetwerk maar uiteindelijk is het een mooi doel om dit op alle vlakken intern uit te kunnen rollen.

Cees Petersen sluit af met de woorden: “Ik denk dat beide partijen veel hebben geleerd van de samenwerking tot nu toe. Ik vind het een leuke tool waarmee we op kleine schaal toch voorop lopen op digitaal gebied. Hopelijk kunnen we andere hiermee inspireren en stappen er snel meer over zodat we samen verder kunnen ontwikkelen”.

Benieuwd hoe wij jouw organisatie kunnen ondersteunen met onze software?

Lees hier meer over LiDAR TO GO.

Meer weten?

#

Driven by technology Created by peopleJuridische informatiePrivacystatement