Jaa, er is weer een Nederlands MicroStation boek

Jaa, er is weer een Nederlands MicroStation boek

Mieke Pol, auteur van het vorige MicroStation boek, schreef een recensie over het nieuwe boek. "Hoe vaak hebben mensen de afgelopen jaren niet aan mij gevraagd: komt er weer een nieuw Nederlands MicroStation-boek? Ruim tien jaar lang hebben we ‘nee’ moeten zeggen. Maar nu is er weer één: het Basisboek MicroStation CONNECT Edition, geschreven door Ingeborg Hoogenberg!"

 • bentley software
 • digitalisering
 • e-learning
 • 20 april 2020
 • 5 minuten leestijd

Het eerste Nederlandse MicroStation-boek werd in 1989 geschreven door Johan Vreede en Walter Oostdam. Dat was nog vóór het Windows-tijdperk, over MicroStation 3.0, de versie met die blauwe schermmenu’s (voor wie dat nog heeft meegemaakt…). In 1994 heb ik het stokje van hen overgenomen en diverse MicroStation-boeken geschreven, vanaf MicroStation versie 5 tot en met V8. Maar na het Basisboek MicroStation V8 stokte het: leverancier Bentley zag geen heil in het uitgeven van een Nederlandstalig boek en er was geen Nederlands bedrijf als ACAD Consult of ISIS meer om deze klus op te pakken. En dat was jammer, want veel MicroStation-gebruikers hadden het Nederlandse boek naast hun scherm staan en gebruikten het vaak om even iets op te zoeken. Sommigen noemden het ‘de MicroStation-bijbel’. Tja, het was langzamerhand ook wel een enorme pil geworden…. Maar ondanks dat was het toch vaak makkelijker om in het boek een Nederlandse uitleg te lezen in plaats van je weg te vinden in de Engelstalige helpfunctie.

Met de tijd meegegaan

Het nieuwe Basisboek MicroStation CONNECT Edition is met zijn tijd meegegaan en komt aan de huidige wensen tegemoet:

 • QR-codes die je eenvoudig met je smartphone kan scannen en je meteen naar het filmpje met uitleg brengen.
 • Inhoud van dit boek is een weerslag van Ingeborg’s ervaring als MicroStation-docent. Als docent weet ze precies hoe ze iets moet uitleggen, welke vragen er komen en welke onderwerpen lastig zijn. Al haar ervaring spreekt uit dit boek en komt aan de lezer ten goede.
 • ‘Een plaatje zegt meer dan duizend woorden.’ De vele afbeeldingen en voorbeeldtekeningen maken lange teksten overbodig.
 • Het taalgebruik is helder en direct, de uitleg beknopt en doelgericht.
 • Mijn motto als docent was altijd: cursus geven is de kunst van het weglaten. Vertel wat iemand voor een bepaalde taak nodig heeft, niet minder, maar ook niet veel meer. Ingeborg beheerst deze kunst.
 • Meer dan de vorige MicroStation boeken is dit een werkboek, met stappenplannen en uitgewerkte oefeningen. Heel efficiënt om snel te leren tekenen met MicroStation. Misschien iets minder interessant voor gevorderde gebruikers om achtergrondinformatie in op te zoeken. De uitleg van nieuwe functionaliteit in MicroStation CONNECT, zoals tabellen, labels en de nieuwe interface, is echter ook voor ervaren gebruikers nuttig.

Inmiddels werk ik alweer vier jaar met veel plezier bij de gemeente Eindhoven, als functioneel beheerder van de CAD-omgeving. Samen met collega Mark Stals, medeauteur van de twee voorlaatste MicroStation-boeken, zijn we op dit moment bezig met de overstap van onze ruim tachtig MicroStation-gebruikers naar MicroStation CONNECT Edition. Wat fijn is het, dat we onze collega’s bij het wennen aan de gewijzigde interface en functionaliteit nu de hulp van het nieuwe boek kunnen aanbieden. En dat we voor nieuwe collega’s die MicroStation nog moeten leren, weer een actueel boek hebben.

Ik wens alle MicroStation-gebruikers veel plezier met dit uitstekende boek.

Dank aan Ingeborg Hoogenberg en The People Group!

Mieke Pol

Inkijkexemplaar of bestel het boek

Meer weten?

#

Driven by technology Created by peopleJuridische informatiePrivacystatement